Erhverv

De private erhverv på Christiansø består af en håndfuld mindre virksomheder – og en enkelt større. En enkelt virksomhed har rødder langt tilbage i historien.

Helt specielle forhold gør sig gældende, når der skal drives virksomhed på Christiansø. Christiansø er ejet af staten, og alt på øen er fredet, herunder alle bygninger. Med fredningsbestemmelserne er der kun meget begrænsede muligheder for at bygge til eller bygge nyt. Selv om man godt kan ”flytte rundt”, sætter det alligevel en fast ramme for, hvor store virksomheder der er plads til på øen. Og hvor mange nye, der kan komme til, da dette er betinget af, at der er ledige lejemål til formålet , og at virksomhedsejeren har bopæl på Christiansø.

Fiskeriet har tidligere været det helt dominerende erhverv på Christiansø. Fiskeriet ophørte i 2013, da den sidste fisker flyttede til Svaneke. I dag knytter erhvervslivet primært an til turismen.

Se øens erhvervsvirksomheder herunder


Christiansø Købmandshandel og Gæstgiveri

Christiansø Købmandshandel og Gæstgiveri har eksisteret i mere end 100 år og består af hotel, kro, restaurant, købmand og kiosk/grill.

Christiansø Købmandshandel og Gæstgiveri er et midtpunkt på øen. Det er her, øboerne køber dagligvarer året rundt. I sommerperioden er flere af øboerne samt tidligere øbørn beskæftiget på kroen og i restauranten. I højsæsonen bliver personalet suppleret med arbejdskraft fra det øvrige land. Antallet af medarbejdere hen over sommeren ligger typisk på mellem 20 og 30 ansatte.

For gæsterne giver et besøg i restauranten et spændende strejf af historien kombineret med gæstfrihed, østemning og god mad.

Charlotte og Stig Hallberg Andersen har siden 2008 været forpagtere.

Åbningstider

Se de aktuelle åbningstider på:
www.christiansoekro.dk

Christiansø Gæstgiveri og Købmandshandel
T: +45 5646 2015
Christiansø 10, 3760 Gudhjem


Ruths Kryddersild

Ruths Kryddersild er en af øens produktionsvirksomhed.

Virksomheden ligger i ”Gigskuret” ved havnen på Frederiksø. Her producerer Rikke og hendes to faste medarbejdere de specielle krydder-, tomat- og karrysild efter gammel familieopskrift. ”Ruth”, som er Rikkes mor, grundlagde virksomheden i 1967. Rikke overtog produktionen i 2011.

Virksomheden sælger til både øboer og besøgende. Kryddersilden forhandles også i resten af landet, og mange restauranter har taget silden ind på menukortet.

Åbningstider

Mandag – fredag kl. 7 – 16.
Lørdag, søndag: se skilt på døren.
Rikke Minna Hansen
T: +45 5646 2009
Christiansø 49, 3760 Gudhjem
Besøg Ruths Kryddersild på Facebook.


Sirenehuset – butik, kaffe og turistinfo

Sirenehuset er både turistinformation, butik, kaffebar og udleveringssted for nøgler til administrationens kortidslejemål. Butikken ligger i Lighuset, idet bygningen ganske kortvarigt og for mange år siden har været brugt som lighus – navnet har hængt ved lige siden.

Butikken drives af Louise og Hans Ole, der har ansat flere øboere til den daglige drift. Den bedste kaffe i sømiles omkreds fås her, ligesom specialiteter som rom, gin og godt øl suppleres med produkter, der er skabt på øen. Bøger om Christiansø forhandles her, og postkort, plakater og velsmagende fiskekonserves er på hylderne.

Åbningstider

Åbner dagligt kl. 10
Der er åbent fra 1. april til 31. oktober.
T: +45 4185 0550
M: sirenehuset@gmail.com
Christiansø 101, 3760 Gudhjem

facebook.com/sirenehuset

Christiansø Teltplads

Christiansø Teltplads kan bedst betegnes som en luksusnaturteltplads. På hovedpladsen Hertugindens Bastion er der plads til 16 telte. Her ligger også køkkenfaciliteterne i Hertugindens vaskehus samt toiletbygningen.

I højsæsonen udvides Teltpladsen med ekstra pladser i Kongens Have.

Læs om booking, kontakt mv. på teltpladsens egen side


Christiansø Glas

Christiansø Glas fremstiller og sælger glaskunst, keramik, malerier og andre gaveartikler.

I det lille glasværksted arbejder Ana Refsgaard med fremstilling af smykker, glasskåle m.m. Her kan besøgende købe et håndlavet minde fra Christiansø af kunstneren selv.

Du finder Christiansø Glas i Gaden på Christiansø.

Følg Christiansø Glas på Facebook

Åbningstider

Se skilt i vinduet.
Åbningstiderne følger Christiansøfartens sejlplan.
Der er åbent fra maj til september.
T: +45 3138 2418
Christiansø 35, 3760 Gudhjem


Chrøøl

Chrøøl er Danmarks østligste mikrobryggeri – lanceret ved genindvielsen af Store Tårn d. 30 juni 2017. Brygningen sker med håndkraft og tålmodighed uden at spare på råvarerne, og det giver gode og fyldige øl.

Det er øens lægepar – Kirsten Søe Buch og Lars Buch – som er brygmestre og ejere af Chrøøl

Chrøøl sælges fra dørsalg ved Mindet.

Chrøøl arrangerer i løbet sommeren et antal guidede ølture.

T: +45 6465 3246
Christiansø 2, 3760 Gudhjem
Se mere på Facebook: www.facebook.com/Chroel/